TUDATOS ELME, TUDATOS EDZÉS

A testépítés nem korrekt sport! Miért? Mert a genetikai adottságoknak óriási szerepe van a végső cél elérése szempontjából. Nem számít hogy milyen intenzíven edzel, mit eszel, mennyi táplálékkiegészítőt szedsz, milyen fegyelmezett vagy, milyen a szellemi beállítottságod, mert előfordulhat hogy a barátod, aki mindig lóg az edzésekről, kevesebb intenzitással dolgozik, mégis könnyebben fejlődik és gyorsabb eredményeket ér el, mint Te.

No de tegyük fel, te mindenképp kiakarod hozni magadból a maximumot! Emberfeletti, látszólag lehetetlen feladatnak állsz neki. Mindannyian képesek vagyunk erre! A megoldás nem az izmok, ízületek vagy idegek függvénye. A megoldás az ezeket irányító központban keresendő. Az emberfeletti erő és a szépen kimunkált izmok központja az agy.

A lelkierőről rengeteg cikket lehet olvasni. Mindenki szeretne az Erő birtokában lenni.

azelmeA kemény edzésekkel, és diétázással járó tortúra végig küzdéséhez motivációra van szükség. Amikor elkezdesz foglalkozni a testépítéssel, vagy bármilyen sporttal, motivációra van szükség. Amikor először megláttátok Arnoldot, vagy Leet, gondolom azonnal elhatároztátok, hogy úgy fogtok kinézni. Az edzések után az első eredmény viszonylag gyorsan mutatkozik, így még a lelkesedés is nő az eredmények hatására. Aztán egyre csökken a motiváció, ahogy észreveszed, hogy évekbe telik mire a hőn áhított testképet eléred. A sportot össze kell egyeztetni a tanulással, munkával. Pontosan jelöljétek meg a célotokat. Miért edzetek? Mit szeretnétek elérni a következő 3 hónapban, 1 évben, vagy 3 év alatt. Vezessetek edzésnaplót, küzdjetek a konkrét célokért! Ha tudod hogy pontosan mit szeretnél elérni, akkor mindig könnyebb az utolsó 3 erőltetett ismétlést elvégezni, vagy hogy betudd tartani a szigorú diétát. Tervezd meg az edzést, gondolatban készülj fel, tervezd meg mekkora súllyal, hány ismétlést fogsz végrehajtani. A helyesen kitűzött célok segítenek az akaraterő megtartásában.

A vizuális visszacsatolás is kiváló módszer a kétségek elűzésére. Arra koncentrálj, hogy szeretnél kinézni, képzeld el magad olyannak amilyen szeretnél lenni, ne a nagy súlyokra koncentrálj. Képzeld el, hogyan lesz az izom nagyobb, és még nagyobb, hogyan változik az izom, tereld el a figyelmedet arról hogy milyen nehéz a súlyt felemelni. Csak csinálni kell! A vizualizálás nagyon fontos az edzőtermen kívül is. pozitív beállítottság esetén a testetek is jobban reagál az edzésre.

” Az embernek először az agyát kell megmozgatni, hogy képes legyen bizonyos dolgokat megtenni”
ARNOLD /1988

Tehát Arnoldnak is meggyőződése, hogy a gondolkozás segítette a sikerhez.

Az események láncolatának megkönnyítésére mindig koncentráljatok az izmokra. Nem gépek vagytok, hanem élő szervezetek amelyben az Erő és az Energia áramlása ciklusok szerint megy végbe hormonreakciók és biokémiai ingadozások hatására. Biztos észrevettétek, hogy nem mindig nyújt a test azonos teljesítményt. Vannak napok amikor gyengébbek, vannak amikor erősebbek vagytok. Figyeljétek a testeteket, figyeljétek hogyan reagál a szervezetetek az edzésre, a diétára és ennek megfelelően alkalmazkodjatok. A tudatos testkontroll vagy biofeedback különbözteti meg a pancsert a bajnoktól.

Azt is vegyétek figyelembe, hogy az edzés jelentős mértékben befolyásolja a tudatot is. A fizikai erőfeszítések következtében endorfinok (természetes morfiumhoz hasonló anyagok)  szabadulnak fel a szervezetben, amelyek csökkentik a fájdalmat és javítják a közérzetet. Mindannyian tudjuk és a tudomány is bizonyítja, hogy edzés után jobban érezzük magunkat. A testépítés további előnyeiként sorolhatjuk fel a szigorú fegyelmet, az intenzív koncentráló képességet, és a fájdalomküszöb kitolódását. Lehet, hogy most azt mondjátok: elég volt, mondják már el, hogy legyen velem az Erő? A válasz a következő: agytornával, a lélek és a test közötti kapcsolat szorosabbá fűzésével.

A siker kulcsa a gondolat és az akarat izmokra történő átvitelében van, nem pedig a genetikai adottságokban. A legfontosabb agy-izom, vagy tudat-izom gyakorlat a “lebegés érzete”.  Talán ismerős lehet az autogén tréning fogalma. Az autogén tréning lényege, hogy a rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatokkal – belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel – létrehozzuk a pszichés és testi ellazultságot. Ebben az alvás határán lévő relaxált állapotban elménk befolyásolni képes testünk ön-regulációs rendszerét, amely a keringést, szívritmust és légzést is kontrollálja. Az autogén tréning eljárás lehetővé teszi a stressz kontrolálását oly módon, hogy megtanítjuk autonóm idegrendszerünket ellazítani. Ez a módszer a “passzív koncentráció” fogalmára épül: vagyis azáltal próbáljuk meg elérni az ellazulás során megfogalmazott célunkat, hogy nem dolgozunk rajta aktívan, csak hagyjuk, hogy megtörténjen.  Akaratunk és figyelmünk koncentrálásával hatalmas energiákat tudunk megmozgatni egy cél elérése érdekében.

Feküdj a hátadra, lazulj el, zaj, erős fény, vagy más körülmény ne zavarjon. Hunyd le a szemed, lábaid, karod kényelmesen legyen. Próbáld ellazítani lentről felfelé. Először a lábfejed, a vádlid…koncentrálj arra, hogy nem érzel a sarkad alatt semmit, lassan úgy érzed hogy a lábaid alatt nincs semmi. Most a combjaidat lazítsd el, majd fokozatosan koncentrálj a többi testrészre. Egy idő után érezni fogod, hogy lebegsz. Ez annak köszönhető, hogy átvetted az idegimpulzusok irányítását. lehet, hogy első próbálkozásra nem sikerül, de hidd el, nem olyan nehéz!

Ez alapvetően lazítási gyakorlat, de elősegíti a tudatnak az izmokra történő átvitelét a későbbi edzések során.

„Az agyam folyamatos kapcsolatban állt a testemmel, az izmaimat folyamatosan éreztem és mindig számbavettem őket edzés előtt. Ez nemcsak a gyakorlatok során segített, hanem olyan volt, mintha meditálnék. A gondolataimat az izmaimba zártam edzés közben, mintha az agyam került volna a szövetek közé. Csak azzal, hogy gondoltam rá, vért küldtem az izmokba.”  ARNOLD

A lebegés állapotának elérése után be kell kapcsolni a fűtést. A hőtermelés az előző gyakorlathoz hasonlít, és az eredmény az első néhány próbálkozás után sikerül, amikor az idegek még ki vannak kapcsolva. Bármelyik testrésszel kezdheted. Azok a testrészek, amelyek jól pumpálhatók és gyorsabban nőnek, kiválóan alkalmasak erre a célra. Koncentrálj először ezeknek az izmoknak a felmelegedésére. Képzeld el, ahogy vörösen izzik, mindenütt érezned kell a felmelegedést. Kis gyakorlással a tested a koncentrálás eredményeként kipirul. Térj át a többi testrészre. Ezután próbáld meg az izmok és a tudatod közti kapcsolatot kiépíteni.Ha sikerül az izmokba vinni az akaratodat, akkor nagyobb súlyokat leszel képes megmozdítani, és gyorsabban regenerálódsz. ez a módszer jelentősen segíteni fog a célod elérésében.

A lebegés és a hőtermelés nem igényer sok időt, átlagosan 15 perc. Ha már jól elsajátítottad a tudatátvitelt, akkor kevesebb idő is elég. Rendszeres gyakorlás szükséges. Mindig ugyanabból a célból végezd a koncentrálási gyakorlatokat! Ha nem gyakorlod rendszeresen a tudat izom gyakorlása gyengül, akárcsak az edzésben megszerzett izmok, ha kihagyod a tréninget. Gyakorlása heti 1 alkalmat igényel. Hidd el a tested hihetetlen dolgokra képes. Próbáld meg hasznosítani a szellemi erődet, és a tested is hihetetlen eredménnyel fog megjutalmazni.

„Testépítők … azt gondolnánk, ha mindenki ugyanolyan gyakorlatokat csinálna, ugyanolyanok lennének az izmaik is. Én pedig láttam embereket kihullani a sorból eredmények nélkül, kifulladva. Tudtam a titkot: koncentrálni. Csak az edzésre összpontosítani és nem hagyni, hogy bármi más gondolat az agyadba furakodjon.” ARNOLD

Olvasók száma: (206)