Ha hallgatsz egy utcazenészt aki a téren gitározik, akkor analóg hangot hallasz. A gitár megpengetett húrja rezgést kelt a levegőben, ami a hallható frekvenciájú tartományban van és így hallod a hangját. Ez a hallható frekvencia 20Hz-20kHz közötti érték. A hanghullámok közvetítő eszköze a levegő. A hanghullámokkal rezegtetett levegő megrezegteti a dobhártyádat, amit Te érzékelsz, vagyis hallasz. Ez az analóg hang keletkezésének és észlelésének a folyamata.

letoltes100Kattints ide és Töltsd le az INGYENES Mobil Fitnesz oktatóanyagot PDF-ben!

 

addaconverter

Analóg-digitál átalakítás

Ha a gitár elé mikrofont helyezünk és egy digitális eszközzel rögzítjük a hangját, azt digitalizálásnak nevezzük. Ekkor a hanghullámok (mint a dobhártyádat) megrezegtetik a mikrofon membránját. A mozgó membrán elektromos feszültséget indukál, ami az analóg jel.
Ezt a jelet fogjuk egy elektromos eszközzel, egy analóg-digitális átalakítóval (DA konverter) digitális jellé alakítani. A DA konverter nullákkal és egyesekkel rögzíti a hang magasságát, hangerejét, és egyéb jellemzőit (pl: felharmonikusait) amik által más digitális jelfolyama lesz a gitárnak és a hegedűnek is. Ezt a digitális adatfolyamot egy fájlban tároljuk. A legelterjedtebb tömörítetlen fájlnak a wav fájlt használják.
A CD formátum wav fájlt tartalmaz, szabványa szerint sztereó hangsávokat, 44,1kHz (kilóhertz) mintavételezési frekvenciával. A 44,1kHz mintavételezési frekvencia azt jelenti, hogy a digitalizálás során 1mp alatt 44100-szor vettek mintát az analóg jelből és alakították azt digitális értékké.

Digitál-analóg átalakítás

Ez az előző folyamat, csak éppen visszafelé. A digitális wav adatot cd-re kiírjuk, akkor egy lejátszóval vissza tudjuk hallgatni. A CD-n található digitális jelfolyamot megkapja a lejátszó készülék elektronikájában a digitál-analóg átalakító (DA konverter), ami a nullákból és az egyesekből egy folyamatosan változó elektromos jelet állít elő. Ez a jel már analóg. Ez jelenik meg a CD kimeneti csatlakozóján. Ha ezt az analóg jelet egy erősítőn keresztül a hangfalra kötjük, akkor a változó elektromos jel megmozgatja a hangfal membránját és a fülünkkel is hallható frekvenciájú rezgést kelt a levegőben. Így lesz egy digitális jelből zene.

Mp3-nál ugyan ez a digitál-analóg átalakítás megy végbe, csak a készüléken lévő fájl nem egy tömörítetlen wav, hanem egy tömörített Mp3. A mobil készülékünk processzorára vár a feladat, hogy a tömörített fájlt a digitál-analóg átalakítás előtt még kitömörítse. Ezt a mai gyors processzorok már könnyedén elvégzik, sőt a megfelelő dj programmal még bele is tudunk avatkozni a digitális jelbe. Pl gyorsítjuk, vagy lassítjuk a műsort. A mobil készülék digitál-analóg átalakítójáról, már analóg jel érkezik a fejhallgató kimenetre. Ezt az analóg jelet fogjuk majd rákötni a terem erősítőjére.

A digitál-analóg, vagy analóg-gigitál átalakítást a hangkártya végzi el. Minden készülékben van hangkártya az asztali számítógépedtől kezdve a telefonodig.
Ha a telefonoddal lejátszol egy zenét, vagy egy videót, ha csak egy csengő dallamot is meghallgatsz, az mind digitális formában volt a készülékeden. Rögzítéskor a készülék mikrofonja analógból kapta lejátszáskor a hangszórója analóg formában tette hallhatóvá.
Ha az Mp3 fájlod egy pendrive-on van, azt a digitális jelet analóggá kell tenni egy eszközzel. A hangkártya abban a készülékben lesz amibe bedugod a pendrive-od. A pendrive méretű mp3 lejátszók saját maguk is tartalmazzák ezt az átalakítót és a fülhallgató kimeneten már az analóg jelel jelenik meg.

Olvasók száma: (27)

Vélemény, hozzászólás?