Album borító, vagy CUE pontok láthatósága

Az előző részben behúztuk a lejátszó programba a mixünket. Ha az Mp3 fájl tartalmazza a mix fotóját, akkor így fog kinézni. Az általam készített mixek jellemzően tartalmazzák ezt. Ez szépnek szép, de nem lehet látni tőle, a lemezen, a beállított CUE pontokat, csak a felső hullámsávon.
A menü gombra (fogaskerék ikonra) kattintva, a VINYL APPEARANCE menüben át tudod kapcsolni a funkciót. Ebben az esetben a fájl fotója csak középen jelenik meg és a lemezen is láthatóvá válnak a CUE pontok kis színes pöttyök formájában.

Boxer_1458728055.479936_assetBoxer_1458728074.211939_asset Boxer_1458728065.312911_asset

Indítási CUE pont beállítása

Az előző részben azt is megmutattam, hogyan kell beállítani, hogy ne induljon el azonnal a lejátszás. Így a mix megáll az első hangnál és várja a play gomb lenyomását.

Ha nem az első hangtól akarod indítani a mixet, akkor indítási pontot kell beállítani. A Play gombra kattintva el a lejátszást! Amikor a mix odaér ahonnan indítani szeretnéd, ott a Play gomb ismételt megnyomásával állítsd meg. Leáll a mix és most jön a lényeg.
Az ujjaddal érj hozzá a lemezhez és tartsd rajta, a felső hullámsáv felnagyítódik. Az ujjad segítségével a lemezt állítsd abba a pontba, ahová az indítási pontot szeretnéd elhelyezni.

Vigyázz, hogy az ujjad ne a lemezjátszó karon legyen, mert egy kis mozdulattal be tudod csúsztatni a lemezkart a lemez belsejébe.

Ahogy mozgatod az ujjadat a lemezen, úgy mozdul a lemez előre-hátra. Állítsd be a számodra megfelelő pontot és vedd el az ujjad.  Most nyomj rá a lemez alatti ‘SET’ gombra!
Kész is, beállítottad az indítási pontot. Ha a SET gomb melletti nyíllal jelölt gombhoz érsz, akkor elindul a lejátszás, de csak addig amíg nyomva tartod. Így ellenőrizheted a beállítást.

cue2

Ha nincs megfelelő helyen az indítási pontod, akkor a lemezhez nyúlva ismét felnagyítódik a hanghullám és pontosíthatsz rajta. A ‘SET’ gomb megnyomásával az új indítási pontot állíthatsz be. A Play gomb lenyomásával így az indítási CUE gombtól fog elindulni a lejátszás.

A ‘General’ menüben a ‘Song Loading’ menürészben legyen bekapcsolva a ‘Jump to CUE Point’. Így, ha legközelebb felteszed ezt a mixet, akkor már automatikusan rááll az indítási CUE pontra és nem kell keresgélned. Így fogjuk beállítani a többi CUE pontot is.

Az indítási CUE pontot egy szürke pöttyel jelzi a program, míg a többi CUE pontot színes pöttyökkel.

Így léptesd az MP3-at! – ugrási CUE pontok beállítása

A HOT CUE pontokat a funkció gombra kattintva találod. A funkció gombra kattintva az alábbi lehetőségekkel találkozhatsz.

  • BPM beállítás (ez egy nagyobb csúszka, ahol pontosabban be tudod lőni a tempót)
  • EQ (magas, közép, mély hangfrekvencia állítása)
  • FX (effektpad)
  • LOOP (kijelölt szakaszok, ütemek folyamatos ismétlése)
  • CUE POINTS (hot cue pontok)

cuepoints cuepoints2

A beállítás ugyan úgy történik, mint az indítási CUE pontnál.

A funkció gomb ismételt megnyomásával vissza tudsz lépni a lemezkoronghoz. Ezen a lemezjátszó kar mozgatásával, a hanghullámon a lejátszópont csúsztatásával és a lemezkorong mozgatásával állítsd be azt a pontot, ahová az edzés közben ugrani akarsz a mixben.

Pl, ha nem tetszik egy zene, akkor állíts be a következő dal elejére egy CUE pontot.

Ha beállítottad a megfelelő ponton álljon a mix. A funkció gombbal léj vissza a CUE pontokhoz és bökd meg az egyik színes pontot. Három színes CUE pont áll a rendelkezésedre az indítási CUE ponton kívül. A színes pöttyökkel elmentheted az aktuális pontot, a mellettük lévő nyilas gombokkal pedig oda ugorhatsz a beállított gombra.

Ha lejátszás közben ugrasz egy előre beállított színes CUE pontra, akkor szünet nélkül , az beállított CUE ponttól folytatódik a mix.
Bár a mixet nem tudod számonként léptetni, mint a CD-t, de nény általad meghatározható indítási, vagy ugrási pontot tudsz beállítani, ami bőségesen elegendő egy mixhez.

A következő részekben megmutatom, hogy hogyan tudod pontosan beállítani a számodra megfelelő tempót és hogyan tudsz több mixről is dolgozni egy órán.
Az alábbi reklámvideó jól szemlélteti a program eddig átvett funkcióit.

Olvasók száma: (45)