A futás nagyszerű mozgás forma, szinte a teljes testet megmozgatja, sokan ezért is választják mint sportot, mikor fogyni szeretnének. Belekezdenek, kitartóan is kocognak az utcákon, a sportpályákon, még pár kiló le is megy, de aztán nincs eredmény. Vajon ez azt jelenti, hogy a futástól még sem lehet fogyni?

Nézzük az okokat, amiért nem fogy a fogyókúrázó, pedig rendszeresen fut.

 

Futás utáni éhségroham

A kiadós mozgás meghozhatja az étvágyat. Ami nem is baj, ha okosan választjuk meg a futás utáni étket, és nem valami kalóriabombával pótoljuk a sport alatt felhasznált energiát. Ha egy hamburgert vagy egy tábla csokit tömsz magadba jutalomként, ne csodálkozz, hogy inkább fel-, mint lemennek a kilók. Nyugodtan választhatsz szénhidrátot mint energiavisszapótlást, de legyen az egy nagy adag zöldsaláta oliva olajjal és fűszerekkel, sajttal vagy hús szelettekkel körítve. Ha ragaszkodsz a kenyérféléhez, akkor abból válaszd a rostdús változatokat, hogy minél lassabban szívódjon fel a bevitt szénhidrát. Lényeg, hogy 150 kcal-nál ne igen legyen több a bevitt energia.

 

Kevés mozgás

Ahhoz, hogy fogyjál, elegendő kalóriát kell elégetned napi, valamint heti szinten. Nem beszélve arról, hogy a sportolás minimum 30 perc folyamatos mozgást jelent, még akkor is, ha intenzíven beleveted magadat. De kezdőként ezt egyébként sem ajánlatos. Tehát a kocogó üzemmódban legalább 45 percet mozogj, hogy érdemleges kalóriát égess el. Természetesen ne felejtsd el, a megfelelő étkezés is hozzájárul a fogyáshoz!

 

Kevesebb kalóriát égetsz

A futástól, kocogástól kellemesen elfáradsz, leizzadsz, és azt gondolod, töménytelen zsírt égettél el. Pedig előfordulhat, hogy túlbecsülöd. Ezen segíthet egy pulzusmérő óra, ami méri (megsaccolja) a pulzus, az edzés ideje és egyéb személyes adatok alapján, mennyi lehetett a felhasznált energia és ebből mennyi származott a zsírpárnákból. Ha nincs rá keret, akkor az okos telefonodra is letölthetsz egy futó applikációt, mely irányt adhat a lefutott kalóriákat illetően.
Így már belőheted, hogy a napi energiafelhasználásodat, és ehhez igazíthatod az étkezésedet.

 

Bejáratott útvonal

Örülsz, hogy végre kitartóan elindulsz futni hetente x alkalommal, és különösen annak, hogy van egy klassz útvonal (vagy egy sportpálya), ahol már szinte minden métert ismersz. Ez mind nagyszerű, de tudd, hogy a szervezeted is ugyanilyen ismerősen fogadja a megszokott útvonalat, azaz beáll egy energiatakarékos üzemmódra. Lepd meg a tested új kihívásokkal! Válassz új útvonalat legalább heti egyszer, vagy gyorsíts, lassíts váltakozva. Ha van benne emelkedő, akkor fuss fel rá gyorsabban, mint ahogy szoktál, vagy ha eddig az út melletti lépcsősort kikerülted, akkor most ne hagyd ki!
A sportpályán edzéshez hasonlókat ajánlok. Sprintelj bele, vagy csak legyen egy-egy gyorsabb köröd. Beletűzdelhetsz néhány erősítő gyakorlatot is a körök közé. Gondolok itt guggolásra, kitörésben haladásra, négyütemű fekvőtámaszra karhajlítással, stb.
A tested reagálni fog a változásra. Várhatóan kedvezően, több kalória elégetésével. És még Te is jobban fogod élvezni a futást.

 

Mérleg, te mit mérsz?

Sokan ott rontják el a fogyási projektjüket, hogy állandóan a mérleg nyelvét lesik, mikor mozdul már egyre lejjebb és lejjebb. Persze, nagyon motiváló tud lenni, ha látod, hogy az erőfeszítéseidnek eredménye is van. Ha azonban a mérleg nem akarja a vágyott súlycsökkenést mutatni, akkor elő kell venned a centiméterszalagot, és ellenőrizni azzal, valóban stagnál-e a fogyásod, vagy csak izmosodtál. Ugyanis az izom súlyosabb, mint a zsír, s mivel a test alsó részein találhatóak a legnagyobb izmok (comb), így ha azok használva vannak rendszeresen, akkor gyarapodni fognak, azaz nehezebbek is lesznek. (Ne feledd! Nem lesznek a futástól soha olyan vastag lábaid, mint a súlyemelőké.)
Tehát ne a mérleg legyen a viszonyítási alap, hanem a ruháid! Ha kezdenek bővek lenni, akkor valamit jól csinálsz.

 

 

Simkó Judit
személyi edző
stresszkezelő konzultáns
(kineziológus)

Olvasók száma: (744)