A legtöbb oktatónak, aki még mindig a CD-hez ragaszkodik ez a kérdése. Léptethető számonként az mp3 fájl? A válasz nem egyértelmű. Igen is, meg nem is. Maga az mp3 nem alkalmas arra, hogy számonként léptetni lehessen, de van rá megoldás, hogy egy lejátszó programban oda léptesd a lejátszást ahová szeretnéd.

Milyen esetekben adódhat igény arra, hogy egy mixet ne folyamatosan játszunk le az elejétől a végéig:
– nem tetszik a mix első néhány dal, és mondjuk csak a 4. számtól akarod indítani,
– nem tetszik egy dal a mix közepén és át szeretnéd ugrani,
– csak a mixnek azt a részét szeretnéd használni, ahol “az a jó pörgős rész van”.

Léptetés csúszkával

Az okostelefonok és táblagépek mind érintő képernyősek és a lejátszó program idővonalán a lejátszó aktuális pontját egy csúszkán, vagy programtól függően akár a hullámsávon egy ujjmozdulattal oda húzhatod ahová akarod. Persze minél kisebb a készülék annál nehezebb eltalálni, hogy hová állítsuk a lejátszási pontot. Így csak körülbelüli időpontra lehet húzni a lejátszást. Abban az esetben lehet értelme, ha át akarunk ugrani egy nagyobb részt és megelégszünk azzal, ha a mix egy későbbi szakaszára körülbelül állítjuk be. Percre pontosan állíthatjuk a lejátszást, másodpercre pontosan nehézkesebben.

Indítási pontok – HOT CUE pontok

Ha nem akarod a csúszkát használni, pontos indítási pontokat is beállíthatsz. A beállítást csak egyszer kell elvégezni, van rá mód, hogy ezeket a pontokat eltárold.
Ehhez a dj technikában már jól ismert funkciót hívjuk segítségül. Ez a ‘CUE’ pont és a ‘Hot Cue’ pontok beállítási lehetőségei. A legtöbb dj CD lejátszó rendelkezik a ‘CUE’ pont funkcióval, a komolyabbak plusz 3db ‘HOT CUE’ pontot kínálnak használatra.
Ezek a pontok nem mások, mint a felhasználó által beállítható indítási pontok.

 

A zene sokszor nem az első ütemmel indul, hanem van egy bevezető része, a dj pedig szeretne ritmusra keverni, szeretné ütemre indítani a zenét. Ehhez beállítja a CUE pontot, amit a modernebb lejátszók már megjegyeznek.
Ha legközelebb beteszem ezt a zenét amin egyszer már beállítottam, akkor nem kell állítgatni, csak megnyomom a ‘CUE’ gombot és automatikusan rááll a lejátszó az indítási pontra.
Ha nem akarod a mixet az első daltól indítani, akkor állítsd be a kedved szerinti ‘CUE’ pontot, legyen az a 2. dal, a 3. dal, vagy bármelyik pont a mixen belül.

hotcue

A ‘HOT CUE’ pontok további indítási pontokat kínálnak a zeneszámon, vagy a mixen belül. A különbség annyi, hogy míg a ‘CUE’ pontra kattintva a lejátszó rááll az indítás pontra és ott várja PLAY gomb lenyomását, addig a ‘HOT CUE’ gombra kattintva a lejátszás azonnal elindul. Ezt kihasználva, ha egy dal nem tetszik, akkor állíts be egy ‘HOT CUE’ pontot a következő szám elejére. Így amikor a nem tetsző számhoz ér a mix, csak rá kell nyomnod a ‘HOT CUE’ gombra és a beállított ponttól folytatódik a lejátszás.
Általában három ilyen ‘HOT CUE’ pont bőven elég szokott lenni minden mixben.

Ezeket az indítási pontokat előre be tudod állítani, akár otthon, akár utazás közben, még az óra előtt. Ha nem kellett újratelepíteni a programot, vagy a zenét nem kellett újból feltölteni a készülékedre, akkor jó esélyed van rá, hogy megjegyzi a rögzített pontokat a program.
Sajnos ezek a CUE pontok a programok között nem kompatibilisek, vagyis egyik program nem valószínű, hogy használni tudja a másik beállított pontjait.

rekordboxapp

Lejátszó program függő, hogy kínál-e ilyen indítási pont beállítási lehetőséget. A Dj programok általában rendelkeznek vele, a sima audió lejátszók nem.
A későbbiekben amikor egy-egy programot kipróbálunk, majd látni fogod a működését és így már tudni fogod, hogy mire valók és mire tudod használni őket.

letoltes100Kattints ide és Töltsd le az INGYENES Mobil Fitnesz oktatóanyagot PDF-ben!

Olvasók száma: (46)

Vélemény, hozzászólás?