Sebesség beállítása a djay programban – Mi az a BPM?

Kezdjük az elején. Néhány napja kért tőlem valaki egy mixet és visszakérdeztem, hogy milyen BPM-ben szeretné. Nem értette a kérdést. Mi az a BPM? Nem ciki, ha nem hallottál róla, senki nem születik mindentudónak.

Mi az a BPM?

A dalok, mixek sebességét BPM számban fejezzük ki. Ez a Beat Per Minutes arányszámnak a rövidítése. Magyarul a percenkénti ritmusszám. Hallgass egy zenét, és a lábaddal ütemesen dobolj a ritmusára. Számold meg, hogy egy perc alatt hány leütés volt, az lesz a dal BPM száma. Minél gyorsabb a zene, annál több leütés lesz egy perc alatt és így magasabb a BPM száma. A Bee Gees Staying Alive című dalát 1977 óta használják az Egyesült Államok elsősegély tanfolyamain az újraélesztéshez ritmusként. Ennek a ritmusa 104BPM.

Ha hallgatok egy dalt, sokszor előfordul, hogy megnyitom kedvenc online BPM mérő oldalam az interneten, ez a http://www.beatsperminuteonline.com/ . Itt bármelyik billentyűt a zene ütemére nyomkodva megkapod az egészre kerekített BPM értéket. Ezen kívül számtalan BPM mérőt találhatsz a neten, csak írd be a keresőbe, hogy ‘online bpm counter’.

Mixek BPM variációi

Amikor egy mixet elkészítek, mindig van belőle egy alap BPM verzió. Ez a slágereknél általában 130BPM. Erre az ütemre állítom be az összes zenémet és így keverem őket ritmusra.
Miután elkészült az alap mix, ezt gyorsítom fel különböző tempókra igény szerint a zeneszerkesztő szoftveremmel.
Feltételezem, hogy neked nem áll a rendelkezésedre ilyen szoftver, de dj program használatakor nincs is szükséged rá.

BPM szabályzás a djay programmal

A szerencsésebb edzőtermekben eddig sebességszabályzós CD-t tudtál használni, így most, az Mp3 fájlok esetén is olyan lejátszóra van szükséged ami tud valós időben tempót változtatni. Azáltalunk jelenleg tesztelt djay program képes erre. Mutatom.

djay-fekvo-sebszab

Fekvő helyzetben a képernyő két szélén találhatók az egyes lejátszók sebességszabályzói. Ha az ujjaddal lefelé húzod a szabályzót, akkor lassul, ha felfelé tolod, akkor gyorsul a dal amit feltettél a lejátszóra. Az aktuális sebesség értéket a szabályzó felett BPM számban is kijelzi neked a program, méghozzá tized pontossággal.

Tipp: Ha a csúszkára gyors egymásutánban kétszer ráböksz, akkor visszaáll középállásba.

Még két funkciót érdemes megemlíteni. Az egyik a sebességszabályzó csúszka melletti ‘hangjegy’ gomb, a másik a csúszka feletti ‘SYNC’ gomb.

Sebességszabályzás hangmagasság változás nélkül.

Ha egy lemezjátszón lassítasz egy lejátszást, akkor a hangmagasság mélyül, ha gyorsítasz, akkor emelkedik. Ezt a digitális technika már tudja orvosolni. Különféle eljárásokat alkalmazva a rendszer úgy tudja gyorsítani, vagy lassítani a zene sebességét, hogy nem változik meg a hangmagasság. Ehhez a csúszka melletti ‘hangjegy’ ikonnal ellátott gombot kell benyomnod. Próbáld ki lejátszás közben a sebességszabályozást e funkció használatával, vagy a nélkül és hallani fogod a különbséget.

Sebesség szinkronizálás

Két zenét úgy tud egy dj egymás után azonos ritmusban lejátszani, ritmusra összekeverni, a zenék leütésszáma egyezik. A digitális technikai előtti időben az volt a technikás szuper dj, aki fülre be tudta állítani az éppen játszott zenéhez a soron következő dal sebességét a lemezjátszó sebességszabályzójával. Kellett hozzá gyakorlat. Ma ez neked már csak egy gombnyomás. A sebességcsúszka feletti ‘SYNC’ gomb megnyomásával a program automatikusan azt a BPM értéket állítja be a zenédnek ami a másik lejátszón éppen aktuális. Összeszinkronizálja a két dal ritmusát.

Mennyivel lehet lassítani, vagy gyorsítani?

Javaslom, hogy mielőtt élőben használod, előtte otthon hallgass bele a mixbe azzal a gyorsítási százlékkal amit használni szeretnél. Túl nagy értéknél élvezhetetlenné válhatnak a zenék. Érthetetlen lesz benne a szöveg, vagy kivehetetlen a dallam. Nagy sebességkülönbségnél elveszhet a dal dinamikája (nem fog olyan tisztán, ütősen szólni).

RangeA sebességszabályzó %-ban állítja az alaptempóhoz képest a sebességet. A csúszka végállását, vagyis maximális sebességszabályozási százalékértéket a menüben tudod módosítani. Kattints a ‘fogaskerék’ gombra, válaszd a ‘General’ menüpontot és ott alul a ‘Range’ értéket állítsd be arra, ami neked az optimális.
Alapállapotban 10%- ra van állítva, de a válaszható értékek: 8%,10%,25%,50%,75%.

Álló készüléknél így néz ki a sebességszabályzó

 

funkciogombÁlló készüléknél alapból nem látszik a sebességszabályzó. Meg kell nyomni hozzá a lemeztányér alatti “Egyéb funkciók” gombot. (sárgával jelöltem)

allosebszabA megjelenő oldalon válaszd ki a BPM menüpontot és megjelenik a nagy sebességszabályzó csúszka. Itt sokkal pontosabban tudod beállítani a sebességet, mint a fekvő módnál.

Itt is megtalálod a hangmagasság megtartásához szükséges funkció gombot és a SYNC gombot is.

Olvasók száma: (97)