Fittoldal:

  • Fitnesz marketing cikkek

  • Edzéssegítő online tréningek

  • Online marketing tréningek

  • AerobicDj mixek

Regisztrálj te is!
A regisztrációról érdeklődj privátban!
https://m.me/fittoldal

A legtöbb fitnesz terem már bezárt. Egy újabb határozattal a kormány hivatalosan is bezárathat minden sportlétesítményt, vagy karanténba rendelheti minden vendéged és akkor neked annyi? Te felkészültél rá? Te tudod, hogy hogyan folytasd a munkád home office-ban edzőként?

Bezártak a sulik, illetve nem zárnak be, csak nem látogathatóak a diákoknak. A tanításnak online kell folytatódnia. Az elképzelés szép, de hogyan fognak a tanárok online tanítani? Felkészültek rá? Fel van adva a digitális lecke a pedagógusainknak. Ugyanígy tőled is megkérdezem, hogy te fel vagy készülve rá? Hogyan tudnál otthonról edzést tartani, vagy hogyan tudnád home office-ból is kiszolgálni a vendégeidet, ügyfeleidet? Ez a sajnálatos időszak akár hetekig, hónapokig elhúzódhat.
Jobb, ha te is felkészülsz rá.

Néhány eszközzel és gyakorlati tanáccsal most abban szeretnék neked segíteni neked, hogy ha bekövetkezik ez a szomorú helyzet, akkor is tudd folytatni a munkád.

Hogyan tudsz segíteni otthonról?

Elsőnek azt kell végiggondolnod, hogy mi az, amit online is meg tudsz tenni. Pl táplálkozási tanácsadás, receptek megosztása, élő főzés bejelentkezés, személyi edzés Messengeren keresztül, konzultáció, otthon végezhető gyakorlatokból álló edzésterv kidolgozása és számonkérése, stb.

A táplálkozási tanácsadáshoz nem kell találkozzatok, konzultálhattok Messengeren, vagy telefonon keresztül is.

Ha személyi edző vagy, akkor dolgozz ki olyan saját testsúlyos gyakorlatokból álló edzéstervet, amikhez nem kellenek a gépek a teremből. Egyszerű és könnyen elkészíthető súlyokkal is dolgozhatsz, pl. vizespalack, homokkal, vagy vízzel töltött felmosóvödör, stb…

Az edzés levezetéséhez nem kell más, csak egy videós Messenger kapcsolat. A videón látod a gyakorlat valódi elvégzését, talán még a helyes kivitelezésben is tudsz segíteni, mint ha ott lennél te is a szobában. Ehhez kérd meg a vendéged, hogy tegye messzebb a telefonját, hogy egész alakban lásd a gyakorlatát.

A nagyobb kihívást a csoportos edzés jelenti, de erre is van megoldás.

Csoportos edzés otthonról

Egyszerű lenne, mint a faék a Facebookon, vagy YouTubeon élőben közvetíteni, de nem fog menni. Egy csoportos edzés közvetítésénél a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az edzés zenei anyaga szerves része a programodnak és a zenék a mixedben szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket a zenéket a Facebook, vagy a Youtube  algoritmusa azonnal kiszűr és letiltja a közvetítésed. Előfordult már, hogy valamilyen buliból bejelentkeztem, felismerte a rendszer a jogvédett hanganyagot és azonnal letiltotta a közvetítésem. Rosszabb esetben a felhasználói fiókodat is letilthatja. Erre mutatok most egy megoldást.

Kellett keresnem egy olyan stream, vagyis élő közvetítés szolgátatót, ami nem tiltja le a zenei bejelentkezésed és ahol zárt közösségnek is tudsz élőben közvetíteni, nem csak nyilvánosan. Találtam is egy remek megoldást, és ez nem más, mint a Periscope.

A Periscope videó stream szolgáltatás fejlesztője nem más, mint a Twitter. 2015 márciusában indult és mára már szerencsére magyar nyelven is elérhető. Letölthető Androidra, iPhonera, de használható asztali gépről, laptopról is.

A legfontosabb, amit kipróbáltam rajta két dolog volt. Az egyik, hogy a mixeimet letiltja-e jogvédelemre hivatkoza: – nem tiltotta le,
a másik, hogy lehet-e privát közvetítést indítani: – lehet, privát csoport létrehozásával.
Ehhez hamarosan készítek egy gyakorlati online tréninget a Fittoldalra.

Kell ennél több?

Itt egy példa a Periscope-ról. (Kattints a linkre, majd a lejátszásra a megjelenő oldalon!)

Az élőzés varázsa – költözz be a vendégeid szobájába egy órára!

Egy előre rögzített videóra edzeni nem ugyanaz, mint amikor tudod, hogy a kamera túloldalán éppen akkor, éppen neked, hozzád szól valaki. Ez személyesebb, közvetlenebb, emberibb. Az összes bakival, a maga természetességével. Senki nem fog megszólni, ha kilépsz a kamera látószögéből, vagy ha belép a szobába a párod, a nagyid, a kisfiad. Az a szép benne, hogy minden élőben történik. Nem kell izgulnod, csak magadat adnod.

A program beállításaiban kiválaszthatod, hogy a közvetítést meg akarod-e tartani, vagy sem. Ha tanácsolhatom, ne tartsd meg, mindig élőben közvetítsd az edzésed és mindig kérj visszajelzést a nézőidtől a chat falon!
Így a vendégeid is rá lesznek kényszerítve, hogy időt szakítsanak, és abban az időben ott legyenek veled a képernyőjük előtt.
Ők nézhetik akár nagyban is a laptopjuk képernyőjén, hallgathatják a hangot hangfalakon.

Mi a teendő?

  1. Töltsd le és telepítsd a Periscope alkalmazást a telefonodra!
  2. Regisztrálj be a Periscope alkalmazásba! Ha van Facebook felhasználód, akkor ez mindössze két kattintás.
  3. A profilodra kattintva megtalálod a “Csoportok” menüpontot, ahol létrehozhatsz egy új csoportot az edzésedhez.
  4. Értesítsd a vendégeidet, hogy itt fogod megtartani az órát! Ehhez nekik is meg kell tenniük az első két lépést, majd be kell követniük a profilodat.
  5. Add hozzá a regisztrált vendégeidet a csoportodhoz!
  6. Indulhat az élő közvetítés, kezdődhet az edzés.

Kommunikálj!

A programban egy kiváló chat funkció van beépítve. Edzés előtt, közben, utána kérdezhetnek tőled a chat falon, amire élőben tudsz válaszolni. Az előbb már írtam, mindig kérj visszajelzést! Jó-e a hang, érthető-e a te hangod, jól látnak-e, tudnak-e követni, stb…
Egy-egy visszajelzés megírásához tarthatsz pár másodperc szünetet, amíg odamennek a géphez és beírják az üzenetük.

Technikai eszközök:

Amit ajánlok, az egy olcsó fényképező állvány, aminek a tetejére egy kameratartót illesztesz. Ezt beszerezheted a Média Marktból, bármelyik fotós boltból, vagy a kínai piacról. Ezzel szépen be tudod állítani, hogy egész alakban vegyen téged a kamera. Figyelj rá, hogy ne állj háttal a fénynek (az ablaknak), hanem mindig szemben legyen veled a világítás!

Kelleni fog egy lejátszó eszköz, amiről a zene szól. Ez lehet pl. a laptopod. Minél közelebb teszed a telefonodhoz, annál hangosabban fog szólni. Próbáld meg ezt úgy beállítani, hogy jól hallható legyen, de ne nyomja el a te hangodat sem. Ezt ki kell kísérletezned, indíts próba közvetítéseket, tesztelj!

Hogyan csinálják a profik?

Csiptetős, vagy fejmikrofonnal dolgoznak, aminek a jelét egy keverőbe vezetik. A keverőbe megy egy lejátszóból a zene és a megfelelő arányú kevert hang megy bele egy közvetítő szofverbe. A képet a szoftver egy, vagy több profi kamerából kapja és így streamelik a kész műsort.
Ha ilyen profi megoldást szeretnél, ahhoz sok pénz kell, vagy valaki, aki ott van melletted és ért hozzá.
Amit én ajánlok, az egy házi módszer, de működőképes. Nem tökéletes, de lehet vele dolgozni. Egy ilyen nehéz helyzetben, mint amiben most az országunk van, ez is nagyszerű megoldás lesz és értékelni fogják a vendégeid.

Rád van bízva, hogy kérsz-e pénzt a fáradozásodért. Aki fizet, azt felveszed a Periscope csoportba és csinálhatja veled otthon a gyakorlatokat. A lehetőséged adott.

Marketingezz, építs közösséget!

Egyedi leszel. Amíg a többiek csak űlnek és várják, hogy elmúljon a vész és szélnek eresztik a vendégeik, addig te keményen dolgozol azon, hogy segíts nekik. Erről tudniuk kell! Meséld el, hogy mit találtál ki! Kovácsolj közösséget a vendégeidből, és segítsétek egymást!
A közösségépítésről más sokat írtam, beszéltem, és most itt a legjobb alkalom, hogy elkezd, vagy kihasználd.
Tudasd velük a lehetőségeket, informáld őket az aktuális edzésekről!

Ha további hasonló, támogató szakmai tartalmakat szeretnél kapni, online tréningjeimhez, vagy a mixeimhez szeretnél hozzájutni, akkor regisztrálj a Fittoldalon a legfrissebb anyagaimért! A regisztrációért keress meg privátban: https://m.me/fittoldal

Remélem ismét tudtam segíteni, kitartást és jó munkát kívánok!
Üdv! Dj Catana (Ofner László)

A cikk folytatódik!

Hogyan tarts profi közvetítést, mint, ha egy TV stúdiód lenne. Tökéletes hang és kép minőséggel, hogyan dolgozz egy egyszerű, mégis ingyenes stúdió szoftverrel. A cikk folytatásában találsz egy videót, amiben lépésről lépésre vezetlek a tlelepítéstől kezdve a beállításokon keresztül a kész kész adás közvetítétséig. Kattints ide a folytatáshoz!
(A folytatás csak Fitnesz tagonak érhető el. Ha Te is szeretnél regisztrálni, akkor írj privátban a http://m.me/fittoldal mesenger címre!)